Lektion
Åk 4-6
SmittkoppsvaccinationLektion
1800-tal
Uppsala
Vad är smittkoppor?
Smittkoppor var en dödlig virussjukdom. Den var mycket smittsam och gav först ledvärk, huvudvärk och feber. Efter några dagar spred sig utslag över hela kroppen. Utslagen utvecklades till blåsor som sedan torkade ut. Dödsorsaken var ofta lunginflammation eller hjärnhinneinflammation. Smittkoppor var den första sjukdomen som det gick att vaccinera sig emot. Idag är smittkopporna utrotade.
Smittkoppsvaccination
För att skapa skydd mot smittkoppor inympades en lindrigare variant av sjukdomen. Det gjordes genom att smittkoppsvätska placerades i ett snitt i huden. Tyvärr var metoden inte säker. Den som ympades kunde bli dödssjuk. Under slutet av 1700-talet upptäcktes det att kokoppan gav immunitet utan samma risk. Ko på latin är vacca och därför kom metoden att kallas för vaccination. År 1816 blev vaccinering av barn obligatoriskt i Sverige. Den som inte lät vaccinera sitt barn riskerade att få böter. Den som inte kunde betala böter kunde få fängelse.
Klockaren vaccinerar
Det här är en målning av konstnären Nils Larson (1872 – 1914). Den heter Klockarfar vaccinerar och målades 1898. Troligen vaccinerar han barnen mot smittkoppor. Klicka på punkterna och läs mer om vaccinationens historia.
Ympningsbestick
I början hade man inte injektionssprutor, utan man skar upp ett litet snitt i armen på den som skulle ympas/vaccineras med en sådan här kniv. Sedan placerade man kokoppsvätska i snittet. Kniven kallas för ympningsbestick. Den finns på Medicinhistoriska museet i Uppsala.
Vaccinatör
Till en början var det framför allt präster och klockare som smittkoppsvaccinerade. Klockaren var en person som ringde i kyrkklockorna, men även var ansvarig för bland annat utbildning. Först 1916 blev det lag på att endast medicinskt utbildade skulle få vaccinera. På den här målningen är det en klockare som vaccinerar. Foto: Bohusläns museum (CC BY-NC-ND).
Noterades i kyrkböckerna
Det var prästens skyldighet att i kyrkboken notera när någon hade vaccinerats. I kyrkböckerna kan man därför se både om en person hade tagit nattvarden och om den var vaccinerad. På bilden ser vi en sida ur en kyrkbok, där uppgifterna om vaccination är inringade. Bilden kommer från Riksarkivet (Public Domain).
Obligatorisk vaccination
Smittkoppsvaccinationen blev obligatorisk 1816. Denna bestämmelse gällde fram till 1976. Bilden visar första sidan av det kungliga reglementet om vaccination. Bild från Kungliga biblioteket i Stockholm (Public Domain).
Medalj för vaccination
Befolkningsökning
På grund av bättre levnadsförhållanden kom fler barn att nå vuxen ålder. En del av detta berodde på ett effektiviserat jordbruk. Något som också gjorde stor skillnad var upptäckten av vaccin. Sveriges befolkning mer än dubblades under 1800-talet. Den kraftiga ökningen skapade oro hos vissa makthavare. De tyckte att befolkningen i de lägre samhällsskikten ökade för mycket. Sverige var ett fattigt land vid denna tid. De flesta som skulle ha dött, men som nu överlevde, fanns bland de fattigaste. Makthavarna var rädda att det skulle bli för många fattiga i landet.
Fundera
- Hur bidrog smittkoppsvaccination till folkökningen på 1800-talet?
- Vad var syftet med obligatorisk smittkoppsvaccination av barn?