Lektion
Åk 4-6
Tangon och stenhuggerietLektion
1900-TAL
KROKSTRAND, BOHUSLÄN
Tangon och stenhuggarna i Bohuslän
I norra Bohuslän har det funnits hundratals små och stora stenbrott som gett försörjning åt tusentals människor. Det lilla samhället Krokstrand vid Idefjorden lockade till sig många människor och dit kom stenhuggare från både Norge och olika delar Sverige.
Från Krokstrand till Buenos Aires
På den här kartan kan du se varifrån gatstenen kom och vart den skickades. Klicka på platserna och se bilder från Krokstrand och Buenos Aires.
Krokstrand
Så här såg det ut i Krokstrand, den lilla orten i Bohuslän som gatstenen kom ifrån. Foto: G.AB Flygtrafik Bengtsfors, Bohusläns museum (Public Domain).
I Buenos Aires
Här ligger ångfartyget som fraktade gatstenarna hela vägen från Bohuslän. I fyra veckor fick sjömännen stanna i staden, medan lasten lossades. Foto: Bohusläns museum (Public Domain).
Fundera
- Varför exporterades sten från Bohuslän till Buenos Aires?
- Titta på kartan – var ligger samhället Krokstrand i Bohuslän samt staden Buenos Aires i Argentina och hur kan färdvägen dit ha gått?
Så här låter tango
Tango, La Cumparsita
Så här kunde det låta när stenhuggarna dansade tango.
Fakta om tango
Det var många sjögrabbar som var hemma och hälsade på, det var klart att de dansade tango. Det var några stycken grabbar som varit i Argentina (…) Dom mönstrade av och så tog dom ledigt en tid och så mönstrade dom på en annan båt.
Tangon skapades på den argentinska landsbygden av svarta slavar under spanskspråkiga vita herrar. Ordet tango betyder “de svarta slavarnas mötesplats”. I slutet av 1800-talet blev tangon allt mer populär i storstäder såsom Buenos Aires och Montevideo.
Fundera
- Hur hängde gatstenen från Bohuslän ihop med att folk började dansa tango?