Lektion

Åk 4-6

Tangon och stenhuggerietLektion

Vad kan en sten berätta om hur ny musik spreds i början av 1900-talet?

1900-TAL

KROKSTRAND, BOHUSLÄN

Bild av stenarbetare med en vagn full med gatsten.
Här står stenhuggarna på bryggan med ett lass gatsten som väntar på att fraktas till Argentina. Foto: Bohusläns museum (CC BY-NC-ND).
Det här är historien om sjömän som fraktade gatsten från en liten ort i Bohuslän till Argentina och kom hem med en ny dans.

Tangon och stenhuggarna i Bohuslän

Gatsten

Beskrivning: Fyrkantig sten av bohusgranit
Datering: 1900-tal
Mått: 10 x 10 x 10 cm
Tillverkningsort: Bohuslän
Finns idag på: Bohusläns museum

En sådan här gatsten kallas för "knott".

Foto: C.Ahlsen, Bohusläns museum (CC BY-NC-ND 4.0)

En ganska grovt huggen gatsten av granit. Stenen är nästan kubisk. Den är grå i flera nyanser.

I norra Bohuslän har det funnits hundratals små och stora stenbrott som gett försörjning åt tusentals människor. Det lilla samhället Krokstrand vid Idefjorden lockade till sig många människor och dit kom stenhuggare från både Norge och olika delar Sverige.

1904 skapade Johnsonlinjen handelsförbindelser mellan Sverige, Argentina och Uruguay. Rutten kallades La Platalinjen. De viktigaste exportartiklarna var pappersmassa, generatorer och lokomotiv, det vill säga lok till tåg. Några år senare började man exportera gatsten, så kallad knott, från Bohuslän till Argentina. Exporten av gatsten blomstrade under drygt 10 år men 1930 ägde en militärkupp rum i Argentina. Efter kuppen blev de argentinska pengarna, pesos, så lite värda att det inte längre lönade sig att exportera gatsten över så långa avstånd.

Lång väntan i hamnen

I Argentina tog lossningen av stenen lång tid. Hamnen i Buenos Aires var trång och båtarna fick vänta på kajplats. Besättningen fick gå iland först när hälsovårdsmyndigheterna hade gett klartecken. På så sätt såg man till att smittsamma sjukdomar inte spreds. Sjömännen stannade i Argentina i fyra veckor. Så lång tid tog lossningen.

Bild av gatsten som ligger i högar på marken i Buenos Aires. En man i plommonstop tittar på stenhögarna.
Gatstenen från Bohuslän lades på gatorna i Buenos Aires.

Dansa i Argentina

Hur Krokstrandsborna och stenhuggarna i norra Bohuslän lärde sig dansa tango kan ingen veta säkert, men när stenen lastats av i Buenos Aires begav sig sjömännen förmodligen in till nöjeslokalerna i staden. Det var just här i hamnstäderna Buenos Aires och Montevideo som dansen tango var så populär under 1800-talets andra hälft. När sjömännen kom tillbaka till Bohuslän lärde de ut argentinska tangosteg. I det lilla samhället Krokstrand och runt om i Bohuslän fanns det flera dansbanor och här dansades det mycket, bland annat tango.

Just Krokstrand blev en mötesplats för många människor från Sverige och Norge och andra länder. En liten världsstad med internationella kontakter. Kanske var det just därför som det fanns en nyfikenhet för nyheter såsom tango.

Den svåra tangon

Stenhuggarna hade ett hårt och slitsamt liv med lite fritid. Ändå hade nästan varje stenhuggarsamhälle en blåsorkester. Blåsorkestrarna i Krokstrand spelade allt från marscher till dansmusik. Många stenhuggare bildade sina egna musikorkestrar, ofta med dragspel och violin, men också gitarr och trummor. Den vanligaste dansen var vals, därefter hambo, polka, schottis och polkett. Just tangon ansågs svår, så det övades mycket innan någon vågade sig upp på dansgolvet.

Från Krokstrand till Buenos Aires

På den här kartan kan du se varifrån gatstenen kom och vart den skickades. Klicka på platserna och se bilder från Krokstrand och Buenos Aires.

Fundera

  • Varför exporterades sten från Bohuslän till Buenos Aires?
  • Titta på kartan – var ligger samhället Krokstrand i Bohuslän samt staden Buenos Aires i Argentina och hur kan färdvägen dit ha gått?

Så här låter tango

Tango, La Cumparsita

Så här kunde det låta när stenhuggarna dansade tango.

Fakta om tango

Det var många sjögrabbar som var hemma och hälsade på, det var klart att de dansade tango. Det var några stycken grabbar som varit i Argentina (…) Dom mönstrade av och så tog dom ledigt en tid och så mönstrade dom på en annan båt.

Carl-Gunnar Åhlén, Tangon i Europa

Tangon skapades på den argentinska landsbygden av svarta slavar under spanskspråkiga vita herrar. Ordet tango betyder “de svarta slavarnas mötesplats”. I slutet av 1800-talet blev tangon allt mer populär i storstäder såsom Buenos Aires och Montevideo.


Den argentinska tangon spreds i början av 1900-talet över Europa, via danssalonger i storstäderna. Tangon fick dåligt rykte därför att män brukade dansa med män om det var ont om kvinnor. Det ansågs omoraliskt. Trots allt blev den mycket populär.

År 1911 slog tangon igenom i Paris. Efter ett par år blev den populär i Stockholm.

Olika stilar

Inom tangon så skiljer man på olika stilar. Den rioplatensiska eller argentinska tangon och den europeiska tangon. Den argentinska tangon finns både som vokalmusik och som dansmusik. Vokalmusik betyder att man sjunger utan instrument. Den europeiska tangon förekommer mest som dansmusik.

De rioplatensiska tangosångarna och tangomusikerna var under tangons guldålder 1905–1955 oerhört respekterade. Eftersom de rioplatensiska tangons texter var öppet samhällskritiska förbjöds de av militärregimen i Argentina.

I Finland har tangon fått stor betydelse för den nationella identiteten. Den finska tangon har utvecklats ur den argentinska, men idag finns knappt några likheter längre.

Tangon i Bohuslän

Den tango som dansades i stenhuggarsamhällena förenklades och var och en dansade efter sin smak eftersom det inte var många som kunde alla dans-stegen. Tango dansades i många stenhuggarsamhällen, men inte så mycket i fiskelägena.

Fundera

  • Hur hängde gatstenen från Bohuslän ihop med att folk började dansa tango?
Bohusläns museums logotyp

Publicerad:

Uppdaterad:

Innehållet är producerat av: Bohusläns museum

För lärare

Den här lektionen handlar om hur musik kan spridas över världen på oväntade sätt.