Lärarhandledning

Åk 7-9

Flykten från BaltikumLärarhandledning

En övergiven båt i en skog
En övergiven båt i Järflotta, söder om Stockholm. Anneli Karlsson, SMTM (CC-BY 4.0)
I den här lektionen får eleverna lära sig mer om de tusentals personer som flydde den Sovjetiska armén över Östersjön. Använd personliga berättelser, tidningsartiklar och fakta för att ta reda på mer.

Koppling till kursplanen

Centralt innehåll

Imperialism och världskrig, cirka 1850–1950

  • De båda världskrigen, deras orsaker och konsekvenser. Förtryck, folk­för­driv­ningar och folkmord. Förintelsen och Gulag. Människors motstånd mot förtryck.

Betygskriterier

Eleven för resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och av människors levnadsvillkor och handlingar i förfluten tid.

Övning

Låt eleverna fundera över varför många svenskar inte ville att de skulle stanna i Sverige. Är det några argument som de känner igen från dagens samhälle?

Dela sedan upp klassen i smågrupper där de får diskutera personerna nedanför. Passar argument 1 eller argument 2 bäst in?

  1. En arbetare som har blivit avskedad nyligen, han är mycket upprörd över att ny arbetskraft kommer in i Sverige.
  2. En ogift sjuksköterska som just har vårdat flyktingar från koncentrationsläger.
  3. En tjänsteman som bor i en storstad och hatar kommunister.
  4. En hemmafru vars barn är det viktigast i hennes liv.

Argument 1

De baltiska flyktingarna som kommer över Östersjön till Sverige åker endas för att de själva är nazister och har slagits mot Sovjetunionen, nu är de rädda för att åka fast. Men du tycker att man får stå sitt kast och åka tillbaka. Flyktingarna kommer också och tar jobben i Sverige. Och om nu den Sovjetiska armén säger att man ska åka tillbaka så har man inget val.

Argument 2

Har man riskerat livet på sina barn och sin familj genom att åka i en liten ranglig fiskebåt över Östersjön har man en verklig anledning att fly! Det spelar ingen roll om man stått på nazisternas sida, den sovjetiska armén är verkligen något att vara rädd för och kommunismen kan förstöra även Sverige om vi inte är försiktiga. Vi behöver hjälpa våra grannar!

Publicerad:

Uppdaterad:

Innehållet är producerat av: Sjöhistoriska museet

För elever

Hösten 1944 flydde över 35 000 personer från Estland, Lettland och Litauen på grund av skräcken över Sovjetunionens frammarsch. Många av flyktingarna kom till Sverige och bosatte sig här. Följ Mare och Tiiu som överlevde den farliga resan över Östersjön.