Lärarhandledning

Åk 4-6

Resan hemLärarhandledning

Vad kunde hända under en helt vanlig resa på 1600-talet?

1600-tal

Tyskland

Målning av ett segelfartyg.
Skokloster slott/SHM (PDM)
I den här lektionen får du följa med 1600-talsfamiljen Wrangel på resa i Tyskland. Eleverna får fundera över skillnader och likheter mellan resande på 1600-talet och idag och ta del av familjen Wrangels vardagsliv.

Koppling till skolans kursplan

Centralt innehåll

Maktförhållanden och levnadsvillkor i Norden, cirka 1500–1800

  • Vad historiska källor från tidsperioden, till exempel brev, dagböcker och kar­tor, kan berätta om det förflutna.

Betygskriterier

Eleven för också resonemang om likheter och skillnader i människors levnadsvillkor under olika tidsperioder.

Övning 1 - diskussionsövning

Dela upp eleverna i mindre grupper och låt de diskutera frågorna. Ta sedan upp frågorna i helklass och låt varje grupp presentera vad de diskuterat.

  1. När familjen Wrangel skulle betala sina räkningar hade de med sin en hel kista full med pengar. Hur hade de gjort om de levt idag?
  2. För att boka bord på restaurangen i Erfurt skickade familjen Wrangel en kurir som red i förväg och beställde maten. Hur gör man nuförtiden om man vill gå ut och äta?
  3. När man är ute och reser kan det alltid hända oväntade saker. När familjen Wrangels hästar tappade skorna fick alla stanna och vänta tills smeden hunnit sko om hästarna. Vad skulle kunna hända under en resa idag som gjorde att man blev stående?
  4. Regnvädret i Minden fick Carl Gustav och Anna Margareta att beställa en täckt vagn för att inte bli dyblöta. Hur skulle man gjort idag om man inte ville gå hem i regnet?

Övning 2 - funderingsövning

Mycket av det som hände familjen Wrangel på sin tyska resa skulle kunna hända än idag, och mycket låter konstigt för oss. Att det börjar störtregna har nog alla varit med om men säkert är det inte lika många som blivit hälsade med trumpetfanfarer när de lämnat en stad. Sträckan de reste är lika lång som den mellan Malmö och Stockholm, och om det tog familjen Wrangel mer än en månad att färdas den vägen skulle man idag kunna göra det på några timmar.

Vad finns det för mer för skillnader mellan att resa på 1600-talet och att göra det idag? Vad finns det för likheter? Hur skulle du själv helst vilja resa om du fick välja? Slingrande och långsamt för att uppleva så mycket som möjligt som familjen Wrangel gjorde, eller snabbt och rakt för att komma fram så fort det går som vi oftast gör idag?

Skoklosters slotts logotyp

Publicerad:

Uppdaterad:

Innehållet är producerat av: Skokloster slott

För elever

I den här lektionen får du följa med 1600-talsfamiljen Wrangel på resa i Tyskland. Hur gick det till? Vad kunde hända på vägen?