Lektion
En småländsk nybyggare i AmerikaLektion
1800-1900-tal
Florhult och snake river

Aron Wilhelm Johansson
Vad är det här för ett dokument?
Dokumentet finns idag på Utvandrarnas Hus i Växjö. Det skänktes hit 19xx av en privatperson som hade det i sin ägo. Men vad är det egentligen vi ser? Går det att tyda texten? Vad är det för typ av dokument? Vem har det tillhört och hur gammalt är det?
Det kan vara svårt att läsa äldre handstil! Tryck på siffrorna för att få hjälp med att tyda dokumentet.

Vad är det här?
Det här dokumentet är ett slags intyg som bevisar att man äger mark. Homestead betyder mindre lantgård, jordegendom eller hem.
Vems var dokumentet?
Dokumentet har tillhört Aron Wilhelm Johansson. Fast det står "Aron W. Johnson".
När skrevs det?
Dokumentet är daterat ”Dec, 3rd, 1901”.
Vad kostade det?
För 22 dollar blev han ägare av ett stycke land i den amerikanska delstaten Wyoming. Vad motsvarar det i dag? För 22 dollar kunde man köpa 33,3 gram guld. I dag (år 2023) kostar lika mycket guld ungefär 23 000 kr.
Var skrevs det?
Dokumentet är utfärdat av de amerikanska myndigheterna vid ett kontor i staden Evanston, Wyoming.
Vad var Homesteadlagarna?
Gav möjlighet att köpa mark
Homesteadlagarna från 1862 reglerade möjligheten att köpa mark i Amerika. De innebar att den amerikanska staten sålde mark för en billig peng, till nybyggare som kunde tänka sig att odla och bosätta sig på den.

Kartor över migrationen
Detta är en karta över ett nybyggarområde i delstaten Minnesota. Bilden visar hur landet delades upp och numrerades i ett rutsystem. Studera kartan och se hur många svenskklingande namn kan du hitta!


En utvandrares perspektiv
Den stora massutvandringen från Sverige till Amerika berodde på att befolkningen ökade samtidigt som den ekonomiska utvecklingen var svag. Detta ledde till arbetslöshet och fattigdom och tvingade många svenskar att utvandra. Hårdast drabbade var de egendomslösa. Det var torparnas barn som inte hade något att ärva och bondsöner och bonddöttrar som inte fick ärva när syskonkullen var för stor och gården inte längre gick att dela upp.
När nyheten kom att det fanns billig mark i Amerika var det många som tog sin chans att utvandra, med förhoppningen om att kunna skapa sig ett bättre liv. Arbetet med att röja mark, bygga hus och bruka jorden var slitsamt, men många fick det trots allt bättre ställt.

Konsekvenser för de amerikanska urfolken
Innan Homesteadlagarna instiftades levde de amerikanska urfolken på större delen av den nordamerikanska kontinenten. I och med lagstiftningen kördes urfolken bort från sina byar och jaktmarker. De tvingades med tiden att flytta till begränsade landområden, så kallade reservat. Staten lovade att betala ut pengar som ersättning, men dessa löften hölls sällan. Missnöjet växte och det uppstod våldsamma uppror bland urfolken. Den amerikanska staten ville inte se saken ur deras perspektiv, utan behandlade dem som brottslingar. Många dömdes till döden.
Statens sätt att begränsa urfolken till reservat pågick fram till slutet av 1800-talet. Därefter öppnades även reservaten upp för nybyggare att bosätta sig. Detta sammanföll med en stor utvandringsvåg från Sverige och Skandinavien. Många svenskar kom därför att ta över just den mark som tidigare tillhört de amerikanska urfolken.
När reservatsmarken såldes ut splittrades urfolken och de tvingades anpassa sig till det amerikanska samhället. Barn skickades till särskilda skolor för att lära sig engelska och utbildas för att kunna ta jobb som hushållerskor, lantarbetare och tjänstefolk. Syftet var att skilja dem från sin hemmiljö för att de skulle glömma sina traditioner och anpassa sig snabbare.

Hur gick det för Aron?
Aron drev sin fårfarm med stor framgång. Efter 12 år i Amerika sålde han sin mark och sin farm med över 7000 får. 1905 flyttade han som planerat tillbaka till Sverige. Han köpte därefter Karlsro Gård utanför Kalmar och gifte sig med sin fru Anna som han brevväxlat med genom alla år i Amerika.
Fundera
- Vilka positiva och negativa konsekvenser fick Homesteadlagarna för individer och samhället i stort? Vad finns det för spår kvar i dagens samhällen?
- Under perioden 1830–1930 utvandrade 1,3 miljoner människor från Sverige till Nordamerika. Det motsvarade cirka en femtedel av den svenska befolkningen. Idag är Sverige tvärt om ett land dit människor från andra delar av världen söker sig för att skapa sig ett nytt liv. Fundera på likheter och skillnader mellan emigranter på 1800-talet och emigranter idag.
- I den här lektionen använder vi Aron Wilhelm Johanssons personliga handlingar för att berätta om historien. Tänk dig att människor om 100 år hittar dina foton, kvitton, meddelanden och andra personliga handlingar. Vad tror du att framtidens människor skulle säga om oss och vår tid?