Lektion

Åk 7-9

Ett livsfarligt tryckLektion

Skulle du riskera livet för ett jobb?

1700-tal

Tumba, Sverige

Sedelpapper med vattenstämpel, text och årtalet 1760
Den holländske pappersmakaren Jan Mülder gjorde ett misstag: Han försökte köpa formar för papperstillverkning. Någon angav honom och han blev tillfångatagen av de holländska myndigheterna. Rättegången inleddes i januari 1758 och domen blev 16 års straffarbete. Jan överlevde bara 48 dagar i fängelset. Men vad har det med Sverige att göra?

Med döden som insats

Europas allra bästa pappersmakare fanns i Holland. Där kunde de göra riktigt fint vitt papper med vattenmärke som passade för sedlar. Inte en enda person i Sverige visste ännu hur man gjorde papper med vattenmärken. Trots det hade man år 1755 börjat bygga ett sedelpappersbruk i Tumba utanför Stockholm.

Den svenske boktryckaren Peter Momma försökte därför hitta en eller flera pappersmakare från Holland som var villiga att komma till Sverige. Momma var tvungen att vara försiktig. Faktiskt behövde hela projektet vara hemligt.

Holland hade några år tidigare förbjudit alla inhemska pappersmakare att lämna landet. De fick heller inte lära ut sina kunskaper eller att ta redskap för papperstillverkning ut ur landet. Det handlade om pengar.

Andra länder hade redan lyckats med att få duktiga pappersmakare från Holland. Tidigare hade alla i Europa varit tvungna att köpa holländskt papper. Nu tillverkade andra länder plötsligt eget papper. Det förlorade Holland pengar på.

Peter Momma

En nyckelperson i den svenska industrispionage historien var Peter Momma. Han hade ett kontaktnät i Nederländerna och kunde även nederländska eftersom han hade varit bosatt där ett antal år. Det var hans långvariga korrespondens med kontaktpersonerna som till slut resulterade i att bröderna Mülder hittades. Senare blev han förvaltare på Tumba bruk och medverkar då till att även få Erasmus lillebror Casper Mülder med familj till bruket.

Detta är den enda kända avbildningen av honom.

reliefporträtt av man i profil med lockig peruk

En lyckades komma iväg

Det tog två år för Momma att hitta ett par pappersmakare som ville riskera allt för att flytta till Sverige: de två holländska bröderna Jan och Erasmus Mülder. Bröderna blev lovade höga positioner och bra löner. Jan fick i stället betala med sitt liv.

Brodern Erasmus förstod att även hans liv var i fara. Han lyckas hålla sig undan till dess han och hans fru Aagje ett par månader senare smugglades ut ur landet med hjälp av de svenska kontakterna. Våren 1758 anlände makarna Mülder till Sverige. De visste att de aldrig skulle återse sitt hemland.

Det svenska pappret

Redan början av 1759 kunde Erasmus Mülder presentera det första pappret. Men varför var det så viktigt?

Förfalskade och egentillverkade sedlar var ett stort och växande problem i Sverige i början av 1700-talet. Hårdare kontroller hjälpte inte. Hot om dödsstraff, tryckt direkt på sedlarna, hade heller inte hjälpt. Riksens ständers bank, som Sveriges riksbank hette på den tiden, beslutade därför att Sverige måste ha ett eget sedelpapper. Detta nya papper skulle vara så speciellt att det skulle bli mycket svårare för sedelförfalskarna.

Det skulle ha säkerhetsdetaljer som till exempel vattenmärken för att göra det ännu svårare för förfalskarna. Ytterligare en fördel var att en egen produktion skulle göra sedelpappret billigare. Det importerade papperet hade blivit allt dyrare.

Den svenska sedeln från 1760 som du ser på bilden här är tryckt på just svensktillverkat sedelpapper med tydliga vattenmärken. Klicka på de olika siffrorna för att lära dig mer om några av säkerhetsdetaljerna.

TBM_Ett livsfarligt tryck_9 daler km 1760 (2)

Fundera

  • Varför är det så viktigt att det inte tillverkas falska sedlar?
  • Varför tror ni bröderna Mülder lämnade sitt hemland trots att de riskerade stränga straff, till och med döden?
  • Finns det något jobb som du skulle vara villig att riskera livet för?
Tumba bruksmuseums logga

Publicerad:

Uppdaterad:

Innehållet är producerat av: Tumba bruksmuseum

För lärare

Den holländske pappersmakaren Jan Mülder gjorde ett misstag: Han försökte köpa formar för papperstillverkning. Någon angav honom och han blev tillfångatagen av de holländska myndigheterna. Rättegången inleddes i januari 1758 och domen blev 16 års straffarbete. Jan överlevde bara 48 dagar i fängelset. Men vad har det med Sverige att göra?