Lektion

Åk 4-6

Något nytt från fjärran landLektion

Hur var det när den första kanonen tappades bort?

1300-tal

Loshult

Teckning som föreställer en man som fyrar av en kanon. Kanonen är formad ungefär som en fiol.
Världens första bild på en kanon. Riddaren skjuter en pil från en kanon liggande på en träställning. Illustration från 1326. Ur "De Nobilitatibus Sapientii Et Prudentiis Regum" av Walther de Milemete. Christ Church College (Public domain).
Idag finns det alldeles för många kanoner och gevär. Men en gång i tiden visste de flesta människor inte ens vad en explosion eller en kanon var för något. Hur kan det då ha känts att tappa bort en kanon för första gången?

Den första kanonen

År 1326 tecknade prästen Walther de Milemete en liten, liten bild i en bok som han gav till Englands kung Edvard III. Boken handlar om viktiga saker som en kung bör veta. På bilden står en riddare med en brinnande lunta. På ett bord framför honom ligger en flaskformad sak med en pil instucken framtill. Det är den första bilden av en kanon i Europa. Snart skulle den uppfinningen förändra världen. Krigen blev aldrig sig lika igen.

Den äldsta kanonen

Världens äldsta bevarade kanon finns i Heilongjiangprovinsens museum i Kina. Den är daterad till 1280-talet. Europas äldsta kanon finns däremot i Sverige.

En kanon av brons. Den ser ut som ett rör som är bredare i ena änden. I den smala änden finns en öppning.
Loshultskanonen. Foto: Historiska museet/SHM (CC BY).

Lantbrukaren Nils Svensson hittade kanonen 1861 när han grävde i jorden utanför Loshult i Småland. Eftersom den verkade gammal köpte Historiska museet i Stockholm kanonen för 25 kronor.

Ungefär tjugo år senare, 1879, öppnades ett nytt museum i Stockholm som hette Artillerimuseet. Då tyckte man att kanonen skulle passa bättre där. Sedan dröjde det till 1930-talet innan experterna förstod att det var en mycket gammal kanon. Den är förmodligen tillverkad kring 1350. Då fick den komma tillbaka till Historiska museet.

För historisk, det är den.

Vad är svartkrut?

På 1300-talet fanns endast svartkrut. Alla andra sorters krut är senare uppfinningar. Svartkrut består av salpeter, svavel och kol. Kolet var vanligt träkol från lövträd. Svavel är ett grundämne som man gräver upp ur jorden.

Salpeter är en slags salt som förr i tiden tillverkades av urin och djurbajs. Därför fanns det människor som arbetade med att samla upp djurbajs och urin för försäljning. Urin kunde också användas vid lädertillverkning och färgning av tyger.

(Teckning av Hendrik Willem van Loon, 1921. Public domain.)

Vem tappade kanonen?

Eftersom Loshultskanonen hittades i gränstrakterna mellan Skåne och Småland kan det vara troligt att någon tappade kanonen under en strid på andra delen av 1300-talet. Vilken nationalitet kanonens ägare hade, går inte att veta. Kanonen är troligen tillverkad i Europa.

På 1300-talets andra hälft krigade flera mäktiga män om vem som skulle styra Norden. Soldaterna som krigade kom från tyska staterna, Danmark och Sverige. Konflikterna höll på i ungefär fyrtio år innan drottning Margareta lyckades skapa Kalmarunionen 1397.

Hur kom kanonerna till Europa?

Krutet och kanonen är ursprungligen uppfinningar från kejsardömet Song, en del av nuvarande Kina. Ingen vet exakt när uppfinningarna kom till. Forskare tror att det skedde någon gång mellan år 800 och år 1000, ungefär.

Det verkar som att krutet och kanonen blev känt i Europa på 1200-talet. En teori är att arabiska handelsmän förde med sig dem. En annan teori menar att det var mongoliska krigare som hade med sig kanoner till Europa.

(Bild: Kejsare Song Taizu. Taipei National Museum, public domain.)

Hur bra var Loshultskanonen?

Några forskare i Danmark gjorde en kopia av Loshultskanonen år 2002. De sköt både pilar och kulor för att se hur den fungerade. Kulorna och pilarna flög långt, mer än 500 meter.

Pilarna och kulorna flög långt. Men de flög hit och dit. Det fanns ingen möjlighet att sikta med kanonen eller att veta var den skulle träffa. Det beror på att loppet (den ihåliga delen av kanonen) är ojämnt. Därför går pilarna och kulorna inte rakt. De tidiga kanonerna var förmodligen bäst för att skjuta järnskrot eller småsten på kort håll.

En ritning av Loshultskanonen.

Övning

Loshultskanonen är förmodligen en av de första kanonerna i Sverige. Men hur kom det sig att någon tappade den? Hur skulle det kännas om det var du som tappade den? Fyll i en blankett för förlustanmälan och lämna in till din lärare.

En blankett som kan kan fylla i för att anmäla att något är försvunnet.

Fundera

  • Hur tror du det kändes att vara den förste att avfyra en kanon?
Logotype för Historiska museet.

Publicerad:

Uppdaterad:

Innehållet är producerat av: Historiska museet

För lärare

Allt handlar om något som smäller: en kanon. Men inte vilken kanon som helst, utan Europas äldsta. Lektionen vill väcka elevernas inlevelseförmåga och intresse för vad en uppfinning kan betyda.