Lektion

Åk 7-9

Mina Andersson emigrerarLektion

Vad fick Mina Andersson och ytterligare 1,3 miljoner svenskar att lämna sitt hemland?

1800-1900-tal

Dalsland, Nordamerika

Svartvitt foto av ett ångfartyg med två skorstenar och fyra master.
S/S Germanic, fartyget som Mina reste med till New York. Foto: Library of Congress (Public Domain).
I den här lektionen får du lära känna en av alla de svenskar som emigrerade till USA under 1800-talet. Vi följer den unga Mina Anderson på hennes resa till USA år 1890. Hon reste helt på egen hand. Det var vanligt att just unga män och kvinnor från norra Europa reste på det viset.

Vem var Mina?

Mina Anderson föddes i Dalsland 1867. Familjen var fattig, men det fanns tid för lek och gemenskap. Hon tyckte mycket om att gå i skolan. Det var därför med sorg i hjärtat som hon fick sluta skolan vid 12 års ålder. Då var det dags för henne att hjälpa till med familjens försörjning och hon började arbeta som piga i hemtrakten.

Ganska snart gav hon sig iväg till Norge, där hon stannade i sju år och arbetade. När Minas farbror hörde av sig och erbjöd henne en ”pre-paid ticket”, var det därför ett ganska lätt beslut att fatta.

År 1890 emigrerade Mina på egen hand till Wausau, USA. Biljetten hade betalats i förskott av hennes farbror.

Teckning av flicka med sjalett och kappa.
Mina Andersson. Teckning av Annika Grünwaldt Svensson, Kulturparken Småland.

En av 1,3 miljoner emigranter

Mina Anderson var en av nästan 1,3 miljoner svenskar som emigrerade till Norra Amerika (USA och Kanada) under åren 1830–1930. Befolkningsökningen i Sverige var stor och det rådde brist på arbete. Det blev svårt att försörja sig och många drömde om ett annat liv. Till en början var det oftast familjer som lämnade landet och hoppades på att få det bättre på andra sidan Atlanten. Senare, från 1880-talet och framåt, var det framför allt unga män och kvinnor som lämnade Sverige för att söka arbete och lyckan i det nya landet.

Minas egen berättelse

År 1892 gifte sig Mina med skräddaren Jacob P. Halgren, även han född i Sverige. De fick fem barn tillsammans.

Svartvitt foto av en kvinna i lång, svart klänning och en man i mörk kostym med halvlång jacka.
Mina och Jacob. Foto: Kulturparken Småland (Public Domain).

När författaren Vilhelm Moberg förberedde sina böcker om emigrationen kom han i kontakt med Mina, som nu kallade sig Minnie Halgren. Han bad henne skriva ner sin levnadshistoria. Texten som Minnie skrev kallade hon ”Livets skola”. Ur den hämtade Moberg flera idéer till sina emigrantromaner.

Här nedanför ser du en sida som Minnie skrivit. Klicka på punkterna och lyssna till några utdrag ur Minnies berättelse.

Gulvitt papper med handskriven text.

Minas resväg

Första delen av resan

När Mina reste till USA 1890 fick hon använda flera olika transportmedel och göra många byten för att ta sig från Bäckefors i Dalsland till Wausau i USA. Hon gick till fots, tog tåget, åkte båt. Hon övernattade dessutom på flera olika ställen.

På den här kartan kan du följa den första delen av Minas långa resa. Kartan visas lite olika på olika skärmar. De här platserna finns på kartan:

  • Bäckefors
  • Göteborg
  • Hull
  • Liverpool

Om du inte ser alla, så kan du zooma in, så kommer de fram. På varje plats finns en berättelse om vad som hände där. Klicka så får du se!

Andra delen av resan

Från Liverpool gick båten ut över Atlanten, mot New York. Resan tog ungefär nio dagar. På nästa karta kan du läsa om platserna där Mina hamnade efter att hon gått i land i New York. Platserna på kartan är:

  • New York
  • Chicago
  • Wasau
  • Saint Paul
  • Bogus Brook

Hur gick det sen?

Mina var den första av tre syskon i familjen Andersson som reste över Atlanten. Många år senare minns Mina att hon redan på tåget till Göteborg tänkte ”…Jag skulle resa först, rödja väg , taga hit mina syskon…”. Två av Minas syskon dog när de var små, men hon höll sitt löfte till övriga syskon. De följde så småningom i hennes spår och emigrerade till Norra Amerika. Avslutningsvis korsade även hennes mor Atlanten, efter att maken dött. Det var Mina som betalade allas båtbiljetter. Tack vare sin framåtanda, goda hälsa och glada humör arbetade hon sig snabbt uppåt i lön och fick allt bättre anställningsvillkor.

Svartvitt fotografi av en äldre kvinna med mörk klänning och vitt förkläde.
Mina på sin gård i Bogus Brook i Mille Lacs County. Foto: Kulturparken Småland.

Fundera

  • Hur tror du det var att resa ensam till Amerika?
  • Hade du själv vågat göra det?
  • Vad tror du var det jobbigaste för Mina?
Logotyp för Kulturparken Småland

Publicerad:

Uppdaterad:

Innehållet är producerat av: Kulturparken Småland

För lärare

I den här lektionen får eleverna lära känna en av alla de svenskar som emigrerade till USA under 1800-talet. Vi följer den unga Mina Anderson på hennes resa till USA år 1890. Hon reste helt på egen hand. Det var vanligt att just unga män och kvinnor från norra Europa reste på det viset.