Lektion

När Mina flyttade till AmerikaLektion

Vad fick en ung, svensk kvinna att lämna sitt hemland i slutet av 1800-talet?
Testbild_ta bort_NMA.0052398
I den här lektionen får du reda på mer om emigrationen. Vi följer den unga Mina Anderson på hennes resa till USA år 1890. Hon reste helt på egen hand. Det var vanligt att just unga män och kvinnor från norra Europa reste på det viset.
Bättre för SEO: Ha med migration eller emigration i rubriken. "När Mina emigrerade till Amerika"?

Vem var Mina?

Mina Anderson föddes i Dalsland 1867. Familjen var fattig, men det fanns tid för lek och gemenskap. Hon tyckte mycket om att gå i skolan. Det var därför med sorg i hjärtat som hon fick sluta skolan vid 12 års ålder. Då var det dags för henne att hjälpa till med familjens försörjning och hon började arbeta som piga i hemtrakten.

Ganska snart gav hon sig iväg till Norge, där hon stannade i sju år. I grannlandet mötte hon kärleken två gånger om, men av olika anledningar fanns det ingen framtid för henne med någon av norrmännen. När Minas farbror hörde av sig och erbjöd henne en ”pre-paid ticket”, var det därför ett ganska lätt beslut att fatta.
År 1890 emigrerade Mina på egen hand till Wausau, USA. Biljetten hade betalats i förskott av hennes farbror.

Svartvitt fotografiporträtt på en kvinna vänd åt vänster. Hennes namnteckning är skriven tvärs över fotot.

En av 1,3 miljoner emigranter

Mina Andersson var en av nästan 1,3 miljoner svenskar som åkte till Norra Amerika (USA och Kanada) under åren 1830–1930. I början var det mest familjer som reste för att röja sig mark för en gård. Under 1880-talet var det framför allt unga, ogifta män och kvinnor som lämnade Sverige. I de nordiska länderna var det vanligt att en ung kvinna åkte på egen hand eller tillsammans med vänner. Den 23-åriga Mina Andersson är ett bra exempel på det. Kvinnor från andra europeiska länder åkte inte själva – de reste alltid med en äldre släkting eller en bror. På 1940-talet skrev Mina ner berättelsen om sitt liv – följ med på hennes resa!

HÄR lägger vi in interaktiv bild från dagboken, med ljudklipp i popuper.

Minas resväg

När Mina reste till USA 1890 fick hon använda flera olika transportmedel och göra många byten för att ta sig från Dalsland till Wausau i USA. Hon gick till fots, tog tåget, åkte båt. Hon övernattade dessutom på flera olika ställen.

På den här kartan kan du följa Minas långa resa. Zooma in för att hitta alla platser, eller klicka på knappen längst upp till vänster på kartan. Där hittar du en lista över platserna. På varje plats finns en berättelse som du kan lyssna på.

År 1892 gifte sig Mina med skräddaren Jacob P. Halgren, även han född i Sverige. De fick x barn tillsammans.

När författaren Vilhelm Moberg förberedde sina böcker om emigrationen kom han i kontakt med Mina, som nu kallade sig Minnie Halgren. Han bad henne skriva ner sin levnadshistoria. Texten som Minnie skrev kallade hon ”Livets skola”. Ur den hämtade Moberg flera idéer till sina emigrantromaner. Här nedanför kan du klicka på punkterna och lyssna till några utdrag ur Minnies berättelse.

Gulvitt papper med handskriven text.

Hur gick det sen?

Mina var den första av x syskon som reste över Atlanten. Senare beskriver hon ”…Jag skulle resa först, röja väg och ta hit mina syskon…”. Mina höll sitt löfte. Under hennes livstid emigrerade alla syskonen. Avslutningsvis korsade även hennes mor Atlanten, efter att maken dött. Det var Mina som betalade allas båtbiljetter. Tack vare sin framåtanda, goda hälsa och glada humör arbetade hon sig snabbt uppåt i lön och fick allt bättre anställningsvillkor.

Fundera

  • Hur tror du det var att resa ensam till Amerika?
  • Hade du själv vågat göra det?
  • Vad tror du var det jobbigaste för Mina?

Publicerad:

Uppdaterad: