Lektion

Åk 7-9

Önskar du dig internet i julklapp? Lektion

Internet var framtiden; vad är framtiden för internet?

1960-2000

Internet

internetmuseum_Önskar du dig internet i julklapp?_modem
I den här lektionen får du möjlighet att reflektera kring varför internet uppfanns, hur den har använts och hur tekniken påverkar våra föreställningar om framtiden.

Vad är det som är så svårt?

bild filmplipp

Många var oroliga att det var för svårt att koppla upp sig på internet, här kan ni se ett inslag från SVT Aktuellt. Reporter: Peter Billing. Ur Aktuellt 1996-12-13

Varför internet?

Efter andra världskriget uppstår under 1950-talet något som kallas för kalla kriget. Det är egentligen inte ett krig utan mer två stormakter, USA och Sovjetunionen, som hotar varandra om krig. För att de båda stormakterna ska visa att det är de som är mäktigast tävlar de med varandra inom många olika områden.

De tävlade i upprustning av armén, vem som kunde erövra rymden och hur långt de kunde skicka sina vapen. Båda sidor tävlade om att bygga upp atombomber och rädslan för ett atomkrig var stor. Dels skulle det utplåna hela städer men det skulle också förhindra kommunikation mellan allierade.

En man står och arbetar vid en gammal datamaskin som består av flera stora skåp.
Stordatorer uppfanns på 50-talet och behövdes vid arbete av en stor mängd information. Datorerna var så stora att de ofta behövde ett större rum för att få plats. Bild: Orange County Archives.

Intresset för att kunna kommunicera på andra sätt än telefonen blev stor och forskaren JCR Licklider kom 1963 med idén att Arpa (Advanced Research Projects Agency, en amerikansk federal myndighet som har i uppdrag att att forska för att utveckla teknologi för militären) skulle bygga ett ”intergalaktiskt” datornätverk, som skulle vara ”decentraliserat” så att datorer kunde prata med varandra utan att vara beroende av en central punkt. Om detta fungerade skulle Sovjetunionen inte längre kunna förstöra möjligheten till kommunikation om det blev ett atomkrig.

JCR Lickliders idé var att skapa ett öppet och fritt nätverk som byggde på yttrandefriheten. Den här idéen blev början till det som vi idag kallar internet. Det dröjde ända till 1996 innan en Internetuppkoppling utsågs till ”årets julklapp”.

Hur såg det ut?

Här kan du se hur tidningen Expressens hemsida kunde se ut den 4 november 1996.

Expressen_1996

Internet idag

Idag finns internet överallt i vårt samhälle. Många av de saker vi använder varje dag så som mobilen, hörlurar eller högtalare är uppkopplade till internet. Vi använder internet när vi kommunicerar och har gjort det möjligt med exempelvis undervisning på distans, e-handel, att personer kan hämta kunskap från internet istället för böcker.

Logga för Internetmuseum

Publicerad:

Uppdaterad:

Innehållet är producerat av: Internetmuseum

Lektioner på liknande tema

För lärare

Den här lektionen handlar om att göra en analys kring kalla krigets konflikter och de maktförhållande som uppstod och hur det påverkade framväxten av internet. I lektionen kommer eleverna också få möjlighet att reflektera kring internet och hur tekniken påverkar våra föreställningar om framtiden.