Lektion

Åk 4-6

En modedocka från VasatidenLektion

Vad kan en liten docka berätta om prinsessmodet?

1500-tal

Sverige

Detalj av en docka.
I den här lektionen får du undersöka vad en docka kan berätta om Vasatiden. Hur såg senaste modet ut på 1590-talet? Varför var det viktigt för vasaprinsessorna att följa det senaste klädmodet?

Ett rike att räkna med

Gustav Vasa hade precis grundat en ny kunglig släkt, därför var han tvungen att bli vän med flera andra mäktiga furstar. Han ville visa de andra kungarna i Europa att det nya riket Sverige var ett rike att räkna med. Ett bra sätt för att få vänner och allierade var att gifta sig med någon från en annan mäktig släkt. 

Gustav var gift tre gånger. Först var han gift med den tyska prinsessan Katarina av Saschen-Lauenburg. Efter Katarinas död gifte Gustav om sig med den svenska adelskvinnan Margareta Leijonhufvud. När även Margareta dog blev Katarina Stenbock hans sista fru och hon överlevde Gustav med hela 61 år.

Nyköpingshus
Vasaborgen Nyköpingshus där prinsessan Katarina Karlsdotter Vasa föddes. Hon var barnbarn till Gustav Vasa. Kanske lekte Katarina med en viss docka här? Foto: Crsan (CC BY)

Det var också bra att ha många barn, för på så sätt skulle släkten leva vidare efter kungens död. Gustav Vasa fick nio barn. Fyra söner och fem döttrar.

Den äldste sonen, som hette Erik, uppfostrades tidigt att bli kung efter sin far Gustav. Eriks bröder fick istället hertigdömen, alltså särskilda områden, att styra över. Bröderna var reserver om Erik av någon anledning inte skulle kunna fortsätta vara kung längre.

Men döttrarna då? Vad hände med dem? De skulle alla giftas bort. Helst med tyska prinsar, eftersom Gustav då skulle få ännu fler rika och mäktiga vänner.

För att passa in var det viktigt för Gustav Vasa att göra saker på samma sätt som de andra kungahusen i Europa. Det gällde även barnens uppfostran och undervisning. Tidigt fick barnen lära sig att röra sig och bete sig som kungligheter.

Sönerna fick en tysk lärare och på schemat stod: idrott, religion, historia, politik, statskunskap, matematik, geografi, retorik, fäktning, ridning, tyska och latin. Döttrarna fick främst lära sig tyska, musik, dans och broderi.

En målning som föreställer en kvinna i rödbrun klänning. Hon har händerna knäppta på magen och ser lite arg ut.
Ett porträtt som förmodas föreställa prinsessan Sofia Vasa (1547-1611). Hon är klädd i det spanska modet, med en rikt utsmyckad dräkt som ser ut att vara styv som ett pansar. (Bild: Nationalmuseum, CC BY)

Tyvärr spelade inga kunskaper i världen någon roll om inte barnen också såg ut som kungligheter. Kläder, frisyrer och smycken skulle vara enligt det senaste kungliga modet ute i Europa och deras far snålade inte med dyra tyger. När döttrarna Katarina och Cecilia hade blivit tonåringar beställde kungen dyrbara tyger för 16 000 daler. För samma summa pengar hade han kunnat köpa 5000 oxar. Eller 400 kg silver.

Hur fick Vasaprinsessorna veta vilket det senaste klädmodet i resten av Europa var? De hade inte tillgång till oändligt med bilder från hela världen som vi har idag. Svaret lyder: modedockor.

Modedockan

Den lilla modedockan som står i en egen liten monter på museet Livrustkammaren visar det senaste klädmodet för prinsessor i slutet av 1500-talet. Dockan är 16 cm hög och väger lika mycket som ett litet äpple (91 gram).

Modedockor skickades runt bland de olika kungliga hoven i Europa. Det började man med redan på 1400-talet. Man kan säga att modedockorna var som dåtidens modetidningar. På dockan kunde man se hur det senaste modet såg ut, vilken typ av tyger som skulle användas och hur kläderna skulle dekoreras. Även frisyrer och smycken kunde visas upp.

När modedockan var färdig med sin uppgift kunde den istället användas som leksak. Vi tror att den lilla prinsessan Katarina, som var barnbarn till Gustav Vasa, fick ta över just den här dockan.

Klicka på siffrorna på dockan för att få reda på mer.

En docka av tyg med fin klänning med broderier och pärlor i håret.

Fundera på

  • Vad behövde prinsessor och prinsar på Vasatiden kunna? Var det samma för flickor och pojkar?
  • Varför var det viktigt att klä sig som de andra kungligheterna i Europa?
  • Hur kunde Vasafamiljen ens veta hur modet såg ut i andra hov långt bort?
Livrustkammarens logotyp

Publicerad:

Uppdaterad:

Innehållet är producerat av: Livrustkammaren

Lektioner på liknande tema

För lärare

I den här lektionen får du undersöka vad en docka kan berätta om Vasatiden. Hur såg senaste modet ut på 1590-talet? Varför var det viktigt för vasaprinsessorna att följa det senaste klädmodet?