Lektion
Åk 4-6
Sandaskatten från MoraLektion
900-1000-tal
Mora, dalarna
Så hittades Sandaskatten
På valborgsmässoafton 1977 hittade ett gäng skolbarn en vikingatida silverskatt. Ur en jordhög stack några trasiga mynt fram. Barnen tog mynten och visade för sina föräldrar, men föräldrarna trodde det var skräp. Då tog barnen mynten till ett museum. På museet fick de veta att mynten var från vikingatiden.
En arkeolog fortsatte gräva i marken vid den jordhög där barnen hittade mynten. Till slut hade arkeologen hittat massor av mynt från många olika länder.
Idag finns skatten på Dalarnas museum. Barnen som hittade den fick hittelön för sin upptäckt.
Fakta om Sandaskatten
Om du vill veta detaljer om skatten, så kan du läsa här.
De smutsiga vikingarna
Vad kan en sådan här skatt berätta för oss idag? Till exempel att vikingatidens människor i Dalarna på olika sätt har haft kontakt med andra delar av världen. Människor från andra länder som mötte vikingar har beskrivit det i olika skrifter. Den arabiske författaren och resenären Ibn Fadlan skrev till exempel om deras hygien.
Den här filmen är en dramatisering av Ibn Fadlans berättelser om vikingarnas hygien.
De rena vikingarna
Men det finns andra bevarade texter som berättar om hur stiliga och renliga vikingarna var. I den här filmen berättar en kvinna från det brittiska området vad hon tyckte om vikingarna. Historien är påhittad men grundar sig på verkliga berättelser.
Så tvättade sig en viking
Det finns många beskrivningar om hur vikingarna tvättade sig. Vikingarna var noga med sitt utseende och kammade och flätade både sitt hår och sitt skägg.
Fundera
- Varför tyckte den arbabiske författaren och resenären Ibn Fadlan att vikingarna var så äckliga?
- Varför tyckte de brittiska kvinnorna att vikingarna var så stiliga?
- Fundera på varför den arabiske mannen och den brittiska kvinnas upplevelse av vikingarna är så olika. Hur tror du att du hade tänkt om du mötte en viking?
Varifrån kom mynten?
Under vikingatiden reste många vikingar till länder långt bort för att sälja och köpa varor. Mynten användes inte på samma sätt som pengar används idag. Vikingarna använde istället myntens vikt för att bestämma hur mycket de betalade eller tog betalt för en vara. Det är därför vanligt att arkeologer hittar små vågar och tyngder i vikingatida gravar.
Mynten som hittades i skatten i Mora berättar om de kontakter människorna hade under vikingatiden. Mynten kommer från Tyskland, England, Danmark, Italien, Arabien, Irland, Ungern och Sverige.
Klicka på områdena för att se vilka mynt som kom därifrån.
Ett svenskt mynt
I Sandaskatten fanns 12 hela skandinaviska mynt från tidigast 997 och senast cirka 1029. Ett helt mynt kom från Sverige.
Foto: Florent Audy. Ekonomiska museet. Föremålsnummer 1304.
Mynt från England
Det fanns 101 mynt från England i skatten. 99 var hela och två var skurna eller fragment av mynt. Mynten är tillverkade tidigast år 991-997 och senast ca 1044-1046.
Foto: Anna Lögdqvist. Dalarnas museum.
Mynt från Danmark
Skatten innehöll 32 hela danska mynt från tidigast 1018-1035, och senast 1047.
Foto: Anna Lögdqvist. Dalarnas museum.
Ett arabiskt mynt
I Sandaskatten fanns en bit av ett arabiskt mynt. Det tillverkades tidigast 905-941.
Foto: Anna Lögdqvist. Dalarnas museum.
Italienskt mynt
Det fanns två mynt från Italien i skatten. De kom tidigast från 1024-1026 och senast från 1044.
Foto: Anna Lögdqvist. Dalarnas museum.
Ungerskt mynt
Det fanns ett mynt från Ungern i Sandaskatten. Det tillverkades tidigast 1037-1055 och senast 1037.
Foto: Anna Lögdqvist. Dalarnas museum.
Irländskt mynt
Ett helt irländskt mynt från tidigast 994.
Foto: Anna Lögdqvist. Dalarnas museum.
Ett tyskt mynt
Det fanns många mynt från Tyskland i Sandaskatten. 1138 hela och 15 klippta eller trasiga mynt fanns med. De tillverkades tidigast 919-936 och senast från 1057.
Foto: Anna Lögdqvist. Dalarnas museum.
Barnen som hittade skatten
Vet du vad du ska göra om hittar något som verkar väldigt gammalt? Läs tidningsartikeln om barnen som hittade Sandaskatten och vad de gjorde sen.