Lektion

Åk 4-6

Falukorv och kopparmalmLektion

Hur hör falukorven ihop med stormaktstidens gruvdrift?

1600-tal

Falun

Teckning som visar gruvarbetare i förgrunden och de själva gruvan i bakgrunden.
Falu gruva. Bild ur Erik Dahlbergs Suecia antiqua et hodierna, 1701. Kungliga biblioteket (CC0).
Ibland hänger saker ihop på förvånande sätt. I koppargruvan i Falun behövdes många, långa och hållbara rep. Det ledde till att man började tillverka Falukorv. I den här lektionen får du reda på varför.

Falu gruva

Under 1600-talet var Falu gruva en av Sveriges största industriella arbetsplatser. Då jobbade tidvis omkring 1 000 personer där. I gruvan bröts malm för att tillverka metallen koppar. Koppar användes till exempel för att göra tak till kyrkor och slott, för att gjuta kanoner och tillverka mynt. När tillverkningen av koppar var som störst kom 2/3 av Europas koppar just från Falu gruva.

Försäljningen av koppar var så viktig för Sverige att Falu gruva kallades för Sveriges skattkista. Många kungar och drottningar har besökt platsen. Under 1600-talet var drottning Kristina regent. Hon ska ha sagt ”Må denna rök aldrig tryta”. Röken hon pratade om kom från gruvan och kopparhanteringen i staden. Så länge röken täckte Falun fick Kristina in massor av pengar till sina skattkistor.

Rep till gruvan

För att få upp kopparmalmen ur gruvan behövdes mängder av rep och korgar. I korgarna lades den malm som brutits loss ur berget. Med hjälp av repen kunde korgarna hissas upp ur gruvan.

De som tillverkade rep kallades för repslagare. De långa repen till gruvan kallades för gruvlinor. För att tillverka rep kunde repslagaren använda olika material, till exempel hampa eller järn. Men för att repen skulle bli tillräckligt hållbara i gruvan var det bästa att använda läder av oxhud.

Det här är ett sådant rep av oxhud. Det finns på Dalarnas museum.

Foto: Urwärs Stefan Hamréus, Falu gruva (CC BY-SA 4.0)

Ett flätat, grovt rep med en metallhållare.

Det gick åt massor av oxar

Från början kom oxarna främst från bondgårdar i Dalarna. Men när brytningen av kopparmalm ökade så ökade även behovet av långa, hållbara rep. Det behövdes fler leverantörer.

Under 1600-talet fraktade man stora mängder oxar från Småland. Oxarna fick gå till Falun i stora konvojer. De slaktades när de kom fram till Falu gruva.

Till en gruvlina på 125 m gick det åt 200 oxhudar. Det förklarar de stora mängder oxar som fördes till Falun och även det höga priset på läderrepen.

Men oxar består ju av mer än bara skinn...

Vad kunde man göra av en oxe?

Teckning av oxe på gulaktigt papper. Oxens vita skelett syns, som om oxen var genomskinlig.

Bilden på oxen är ett montage av en skolplansch från Vänersborgs museum (CC BY) och en teckning av ett oxskelett från Dalarnas museum (CC BY).

Vad är ett korvhorn?

Avsågade bitar av kohorn som sitter ihop med ett snöre. Hornbitarna är brungula och ihåliga.
Foto: Dalarnas museum (CC BY)

Korvhornen är köksredskap som används vid tillverkning av korv. Redskapet måste vara ihåligt så att korvskinnen kan hållas utspända medan korvfärsen pressas in genom hornet.

Ursprungligen gjordes redskapet av en bit kohorn eller oxhorn, vilket hörs på namnet. Korvhornen hade olika storlekar. Idag används mest korvhorn av metall.

Men vad har det här med Falukorv att göra?

Det var ju mängder av oxar som slaktades för att göra rep. Och det var en bra chans att även få en massa mat. Allt kött blev inte korv, men en del.

Köttet från oxarna hackades och stoppades i korvskinnen som var gjorda av rengjorda djurtarmar. För att lättare få in köttet i tarmarna användes korvhorn. När korven fått önskad storlek klippte man av tarmen och slog en knut.

Slutligen röktes korven för att den skulle smaka bra och hålla länge. Sättet att röka kött och korv i Falun var berömt. Det gav inspiration till den rökta korv som på 1800-talet började kallas för falukorv. Detta är fortfarande en av våra vanligaste maträtter i Sverige. Nuförtiden görs Falukorv oftast på kött från gris.

Fundera

  • Varför behövdes så många oxar vid Falu gruva?
  • Vad kunde man tillverka av en oxe?
  • Tror du att människorna under 1600-talet slängde mat?
Dalarnas museums logotyp

Publicerad:

Uppdaterad:

Innehållet är producerat av: Dalarnas museum

Lektioner på liknande tema

För lärare

I den här lektionen får eleverna fundera över hur gruvdriften i Falu koppargruva hänger ihop med Falukorven.