Lektion
Åk 4-6
Hubertus, Staffan och bismi'llahiLektion
1100-tal
Broddetorp
Tre sätt att se på ett altare
Altaret tillverkades under mitten av 1100-talet när den första kyrkan i Broddetorp byggdes. Broddetorp ligger mellan Vänern och Vättern. Kyrkan tillhör Skara stift.
Efter några århundraden hade altaret blivit undanställt i kyrkans sakristia, ett rum där prästen byter om. Sedan flyttades det till en undanskymd del vid en kyrkbänk. Nu finns altaret på Historiska museet i Stockholm.
Flera personer har skrivit om altaret sedan dess. Deras beskrivningar är olika varandra, eftersom de har olika synsätt. Här kan du se tre exempel:
Vad kan du se?
Börja med att titta på bilden av en del av Broddetorpsaltaret nedan. Vad kan du se som du känner igen? Kan du nämna någon figur vid namn?
Fundera
- Hur många bilder kände du igen?
- Varför kände du ingen just den/de bilderna?
En bild med många delar
Här är en bild av hela altaret med några förklaringar. Läs texterna och titta på detaljbilderna. För att komma ihåg bättre, är det bra att skriva ner stödord på ett papper.
Krucifix
Överst hänger ett krucifix, en bild av Jesus på korset. I varje ände av korset finns en symbol för en av de fyra evangelisterna. Överst finns en örn för Johannes. Till vänster en ängel för Matteus. Till höger ett lejon för Markus. Och längst ner en oxe för Lukas. Ovanför Jesus huvud kommer Guds hand ner från himlen. Under Jesus fötter finns en bägare (kalk) som fångar upp Jesus blod till nattvarden
Hubertuslegenden
Superfrontalet har en dekorativ slinga längs med hela framsidan. Bilderna föreställer en medeltida legend om Hubertus. Legenden berättar om den rike mannen Hubertus som är ute på jakt. När han just ska skjuta en hjort visar sig ett kors. Då inser Hubertus att han inte ska ägna sig åt jakt och nöjen, utan åt att tjäna Gud.
Sol och måne
Ovanför Kristusbilden finns två bilder som föreställer solen och månen. Att avbilda solen och månen på det här sättet var vanligt redan långt innan kristendomen. De gamla grekiska gudarna Diana och Apollo brukade avbildas såhär. Inom den nordiska mytologin avbildas månen tillsammans med sin syster Sol på liknande sätt.
Staffan stalledräng
En medeltida legend berättar om kung Herodes stalldräng Staffan. Under julnatten får Staffan syn på Betlehemsstjärnan. Han förstår att det är ett tecken på att Frälsaren är född. Staffan berättar om sin upptäckt för Herodes. Kungen säger då: ”Jag tror på det, om den stekta tuppen som ligger framför mig stiger upp, flaxar med vingarna och gal.” Detta är förstås precis vad som händer. Kungen blir rädd och beslutar att alla nyfödda gossar i Betlehem ska dödas.
Barnamorden i Betlehem hade länge en egen minnesdag i kalendern (28 december).
Salvator mundi
Mittenbilden visar Jesus Kristus på sin tron. Bilden är innesluten i en mandorla, en oval ram. I handen håller han Bibeln. Den här typen av bild brukar kallas "Salvator mundi", världens frälsare.
Evangelisterna
I varje hörn av antemensalet har det funnits samma typ av symboler för evangelisterna som på krucifixet. Det enda som finns kvar är en liten bit av en oxe (Lukas) och ett lejon (Markus).
Kristi himmelsfärd
En stor del av bilderna föreställer Jesus liv, död och återuppståndelse. I denna bild ser vi hur Gud rycker upp Kristus till himlen.
Apostlar
Längs med nederkanten sitter Jesus 12 lärjungar. De kallas också apostlar vilket är ett grekiskt ord för någon som är utsänd. Bilden visar lärjungarna Jacob och Johannes.
Fundera
- Vad har du valt att berätta om?
- Varför valde du just den saken?
- Finns det andra tillfällen då vi väljer att se och berätta om olika saker?
- Hur påverkar det vi vet eller inte vet det som vi ser?
Samtliga bilder: Gabriel Hildebrand, Historiska museet/SHM (CC BY) Föremålsnummer 114924