Lektion

Trelleborgen 1Lektion

Varför tror du att det fanns en vikingaborg i Trelleborg?
Rekonstruktion av Trelleborgen, sedd från västra porten.
Det här är en rekonstruktion av Trelleborgen, byggd 1995. Foto: Trelleborgs museer (CC BY).
1988 hittade arkeologer spår efter en vikingatida borg i Trelleborg. De kunde se att borgen varit formad som en ring. Rakt igenom borgen gick en väg. Det visade att borgen hade använts för att kontrollera vilka som reste längs med vägen och vilka varor de hade med sig.

Trelleborgen

1988 hittade arkeologerna de första spåren efter en borg. Endast jordlager och spår av nedgrävda stolpar fanns kvar. De kunde se att borgen varit formad som en ring. Omkring borgen fanns en vallgrav. Borgen hade tre portar, en i norr, en i öster och en i väster. Antagligen fanns även en port i söder. Rakt igenom borgen gick en väg från Östersjön i söder mot viktiga platser som Lund och Uppåkra i norr. Genom att bygga en borg över vägen kunde man kontrollera vem som reste här igenom och vad som transporterades.

Trelleborg nu och då

Det här är en karta över Trelleborg som det ser ut idag, men du kan också se vad som fanns där på vikingatiden. Klicka på prickarna på kartan och lär dig mer.

Karta över staden Trelleborg, där trelleborgen är utmärkt.

En film om Trelleborgen

Det fanns bara spår i jorden kvar, när borgen hittades. I den här filmen får du se en rekonstruktion av borgen. Man har byggt en ny borg som man tror att den gamla borgen såg ut.

En smart plats

Om platsen

Borgen byggdes på en höjd. Den följde höjdens form. Höjden var ett perfekt läge med utsikt över Östersjön i söder och uppåt landet i norr. Runtomkring fanns våtmarker som skyddade platsen. På höjden hade det tidigare funnits en boplats. Fynd från den tiden visar att människor från olika kulturer har träffats här. Arkeologerna hittade en speciell sorts keramik som tillverkades i norra Tyskland och Polen. Östersjön var en viktig vattenväg.

Portarna

Det fanns tre eller fyra portar i borgen. Här nedanför ser du arkeologernas teckning av utgrävningen av borgen. Klicka på prickarna och läs mer om portarna.

Ritning av Trelleborgen, som man tror att den har sett ut.

Fundera

  • Varför byggdes en vikingaborg just här?
  • Vad är en borg till för?
Trelleborgens logga mot transparent botten

Publicerad:

Uppdaterad:

Innehållet är producerat av: Trelleborgen

Fler lektioner på liknande tema