Under den svenska stormaktstiden krigade Sverige mycket, vilket var dyrt. För att få in pengar så att man kunde kriga bestämde man för att ta fram ett nytt mynt: nödmynt. Men var vad nödmynt? Och varför gick det inte bra?
Målningen "Valdemar Atterdag brandskattar Visby" har funnits i många skolböcker genom åren. Generationer av skolelever har sett den här storslagna bilden, där det onda ställs mot det goda. Men såg det egentligen ut så i Visby den där varma sommaren år 1361?
Smittkoppor var länge en fruktad sjukdom. Den orsakade mycket lidande och tog många människors liv. Nu är den utrotad. I den här lektionen får du lära dig mer om hur det gick till och vad det fick för effekter i samhället.
Här får du möta en text från stormaktstiden skriven av brukspatron Claes Depken Ankarström. Vad är det egentligen han gör i texten med språkets hjälp?
Varför hade folk det så svårt på 1700-talet och vad gjorde de för att få det bättre? I den här lektionen får du bekanta dig med en dalmålare, alltså en person från Dalarna som tjänade pengar på att måla. Vad kan vi lära oss av hans målningar?
I den här lektionen undersöker du en identitetshandling utfärdad i Berlin 1939 tillsammans med ett par ytterligare handlingar kopplade till Lilli Brünns flykt från Nazityskland våren 1939. Vilka uttryck för den tyska naziregimens förföljelse av de tyska judarna kan vi se i källmaterialet?
Gudfrid, Fasthild eller Sigulf? Vad var ett bra namn för ett barn på vikingatiden? Hur valde man namn? I den här lektionen får du lära dig om namn från vikingatiden och också lite om hur man kunde skriva dem med runor.
Gustav III blev skjuten på Operan den 16 mars 1792. Två veckor senare var han död. I den här lektionen får du undersöka vad som egentligen hände på Operan. Kan Gustav III:s maskeraddräkt ge några ledtrådar? Finns det andra källor?
Hur har kvinnors rätt att bestämma över sin kropp och sin graviditet förändrats över tid? För Amanda Eriksson innebar hennes abortförsök döden. Vad betyder aborträtten för dig?
Många svenskar utvandrade till Amerika under 1800- och 1900-talen. Många kom också tillbaka. I den här lektionen får du tillfälle att fundera på hur några svenskar påverkades av att först utvandra och sedan återvända till Sverige.