Grevinnan Anna Margareta von Haugwitz hade just fyllt 51 när hon dog. Under slutet av sitt liv levde hon i lyx och det kan vi se i spåren från hennes begravning. Vad kan hennes död och begravning lära oss om 1600-talet?
Gustav III blev skjuten på Operan den 16 mars 1792. Två veckor senare var han död. I den här lektionen får du undersöka vad som egentligen hände på Operan. Kan Gustav III:s maskeraddräkt ge några ledtrådar? Finns det andra källor?
Hur har kvinnors rätt att bestämma över sin kropp och sin graviditet förändrats över tid? För Amanda Eriksson innebar hennes abortförsök döden. Vad betyder aborträtten för dig?
Lars levde i Värnäs i Värmland och dog bara 4 år gammal. Han hade fem syskon som också dog unga. I den här lektionen får du lära dig mer om hur man kan följa någons liv och död med historiska ledtrådar. Och hur det kom sig att det var vanligt att barn dog förr i tiden.
I mitten av 1300-talet utbröt Digerdöden, en pandemi som dödade upp till hälften av Europas befolkning. Det är den värsta pandemin som vi känner till. I den här lektionen får du veta mer om vad som hände och vad Digerdöden egentligen var.
En kall novemberdag i vinande storm slår skeppet Resande Man mot klipporna utanför Landsort. Efter några timmar syns endast masttopparna och kringflytande lik. Några frusna överlevare lyckas ta sig i land. Lyssna till en av dem.
Målningen Karl XII:s likfärd har funnits i många skolböcker genom åren. Generationer av skolelever har sett den här storslagna bilden. Men vad hände egentligen den där kalla vintern år 1718?
I den här lektionen får du veta om vilka faror som fanns i gruvor och varför gruvarbetarna ville jobba i gruvan. Och hur de skyddade sig mot alla faror.
"Döda män talar inte", säger ordspråket. Men en noggrann undersökning av offrens skelett kan säga mycket för den som studerar dem.
I den här lektionen får du undersöka saker som har hittats i en kvinnas grav på Birka. Vem var hon? Varför begravdes hon med så många saker?